RADYOLOJİ (RONTGEN, TOMOGRAFİ, MR, ULTRASON, RENKLİ DOPPLER, MAMOGRAFİ)
Radyoloji
- Röntgen
- Ultrasonografi
- Renkli Doppler Ultrasonografi
- Mamografi
- Tomografi
Röntgen
Hastanemizin radyoloji bölümünde digitalize görüntülerden oluşan CR sistemi mevcuttur. Kemik , akciğer grafileri gibi rutin radyoloji tetkiklerinin yanında tüm omurganın tek seferde görüntülenebildiği Skolyoz Grafisi ve yatağında yatan veya ameliyathane ve yoğun bakım bölümlerindeki hastaların röntgenleri için de portatif (seyyar) röntgen cihazı da mevcuttur. Sistemimizde filmlerin banyosuna gerek olmayıp saniyeler içinde röntgen görüntüsü bilgisayara ulaşmaktadır.
Ultrasonografi
Ultrasonografi klinik uygulamada en temel yöntemlerden biri olup ultrasonik ses dalgalarının organlardan yansıması prensibiyle görüntü oluşmaktadır. İşlemde hiç bir radyasyon olmayıp hastaya en ufak bir zararı yoktur. Bu nedenle çok yaygın kullanılmaktadır. En önemli uygulamalarından biri hamile bayanlar olup anne karnındaki bebeğe hiç bir zararı yoktur. Karın boşluğundaki organlar için konveks, meme, tiroid bezi gibi yüzeyel organlar için lineer ve vajinal /rektal yoldan inceleme yapmak için endokaviter problar mevcuttur.
Renkli Doppler
Renkli doppler ; ultrasonografi cihazının doppler kapasitesine sahip daha üst versiyonu olup bölümümüzdeki tüm US cihazları doppler özelliklidir. Renkli doppler ; doppler etkisi denen fizik prensibini ultrasonografi cihazını entegre edip damar içinde akan kanın akım hızını ve akım şeklini saptama prensibine dayanır. Özellikle ulaşılabilen yerlerdeki damarları (boyun, kol, bacak gibi) tetkik ederek tıkanma ve darlıklarını; kitlelerdeki (yumurtalık gibi) damarlanmaları göstererek tiplerini, hamilelerde bebeklerin kanlanmasını göstererek bebeklerdeki riskleri ve erkek çocuklarda testislerin kanlanmanın olmadığını göstererek damar burulmalarını teşhis etmeye yardımcı olan bir yöntemdir.
Mamografi
Mamografi meme radyolojisinde en temel yöntemlerden olup özellikle 40 yaş üstü bayanlarda meme kanserinin erken teşhisinde önemli yere sahiptir. Memeye röntgen cihazlarından farklı br radyasyon vererek iç yapısını göstermeye dayanır. Aksi belirtilmediyse her memeye iki poz görüntü alınır, bu esnada memeye baskı yapılarak meme dokusu inceltilmeye dolayısıyla meme içindeki yapıların üst üste binmesi engellenmeye çalışılır. Bazı hanımlar bundan acı duyabilirler. Mammografi çekimine gelirken duş alınması, temiz çamaşır giyilmesi ve deodoran kullanılmaması önerilir. Çünkü deodoran içindeki partiküller meme kanserinin erken bulguları ile karışabilir.
Bilgisayarlı Tomografi
Bilgisayarlı tomografi son yıllarda kullanımı artan vücudun iç yapısını ekmek dilimleri gibi kesit kesit görmemizi sağlayan en önemli teşhis yöntemlerinden biridir. Bölümümüzde spiral özellikli BT cihazı
Daha fazla bilgi için: Remedy Hospital Çağrı Merkezi - 0216 491 90 90